Ingredienser
- 40 g mjukt smör
- 170 g mörk choklad 70 %
- 125 g rumsvarmt smör
- 3 ägg
- 3 äggulor
- 1 dl strösocker
- 5 msk vetemjöl
- 1 krm salt
Tillbehör
- granatäppelkärnor
- färska fikon
- 1 dl björnbärssylt eller körsbärssylt
- 1 msk vatten
- 2 dl vispad grädde
- kiwifrukter eller kivibär
- 8 björnbär
- 12 blåbär
- 2 tsk florsocker
Gör så här
- Smörj 8 raka kraftiga muffinsformar, som rymmer ca 1 dl, med rikligt med smör.
- Bryt chokladen och smält i en skål över sjudande vattenbad. Lägg sedan i rumsvarmt smör. Låt allt smälta.
- Blanda ner ett ägg i taget och rör ordentligt. Ta från värmen.
- Vispa äggulor och socker ljust och pösigt. Vänd ner chokladkrämen lite i taget med en slickepott. Sikta ner mjölet och blanda i saltet, rör så lite som möjligt när du blandar samman.
- Häll upp smeten till 3/4 i formarna. Ställ dem på en bricka i kylen över natten eller grädda direkt.
- Förbered tillbehören. Ta ut granatäppelkärnorna. Klyfta fikonen, värm sylten med lite vatten så den blir mer flytande. Vispa grädden. Dela kiwibären eller skär stor kiwi i bitar.
- Grädda fondanten i 225° i ca 9 minuter precis före servering . Den ska pösa upp lite men vara lös i mitten. Provbaka först en för att kolla ugnsvärmen, det kan skilja sig mellan olika ugnar.
- Ta ur ugnen, låt vila 1 minut innan de stjälps upp varma på tallrikar. Pudra över florsocker och servera med tillbehören.