Chokladfondant med mörka frukter

Ingredienser

  • 40 g mjukt smör
  • 170 g mörk choklad 70 %
  • 125 g rumsvarmt smör
  • 3 ägg
  • 3 äggulor
  • 1 dl strösocker
  • 5 msk vetemjöl
  • 1 krm salt

Tillbehör

  • granatäppelkärnor
  • färska fikon
  • 1 dl björnbärssylt eller körsbärssylt
  • 1 msk vatten
  • 2 dl vispad grädde
  • kiwifrukter eller kivibär
  • 8 björnbär
  • 12 blåbär
  • 2 tsk florsocker

Gör så här

  1. Smörj 8 raka kraftiga muffinsformar, som rymmer ca 1 dl, med rikligt med smör.
  2. Bryt chokladen och smält i en skål över sjudande vattenbad. Lägg sedan i rumsvarmt smör. Låt allt smälta.
  3. Blanda ner ett ägg i taget och rör ordentligt. Ta från värmen.
  4. Vispa äggulor och socker ljust och pösigt. Vänd ner chokladkrämen lite i taget med en slickepott. Sikta ner mjölet och blanda i saltet, rör så lite som möjligt när du blandar samman.
  5. Häll upp smeten till 3/4 i formarna. Ställ dem på en bricka i kylen över natten eller grädda direkt.
  6. Förbered tillbehören. Ta ut granatäppelkärnorna. Klyfta fikonen, värm sylten med lite vatten så den blir mer flytande. Vispa grädden. Dela kiwibären eller skär stor kiwi i bitar.
  7. Grädda fondanten i 225° i ca 9 minuter precis före servering . Den ska pösa upp lite men vara lös i mitten. Provbaka först en för att kolla ugnsvärmen, det kan skilja sig mellan olika ugnar.
  8. Ta ur ugnen, låt vila 1 minut innan de stjälps upp varma på tallrikar. Pudra över florsocker och servera med tillbehören.