Oxfilé med potatisrosor och tryffelbeanaise

Ingredienser

  • 600 g oxfilé
  • 2 msk smör

Potatisrosor

  • 1 kilo potatis av fast sort
  • 3 msk smör
  • 3 msk rapsolja
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk paprikapulver
  • 1 krm grovmald svartpeppar
  • 250 g små tomater

Tryffelbea

  • ½ msk tryffelolja
  • 200 g bearnaisesås

Sås

  • 2 dl sky och vatten
  • 2 dl crème fraîche eller grädde
  • 2 msk kalvfond
  • 2 msk vetemjöl
  • 1 tsk dijonsenap
  • 1 msk kinesisk soja
  • ½ tsk salt
  • 2 krm grovmald svartpeppar

Tillbehör

kokta haricots verts, gröna bönor

Gör så här

  • Ta en muffinsplåt med små formar och pensla formen med smält smör. Skala och skiva potatisen i tunna skivor, gärna i en matberedare. Lägg alla hela skivor i en skål. Blanda med olja, salt, paprika och peppar.
  • Lägg ut skivorna i ca 30 cm lång rad lite omlott och rulla ihop dem till en ros. Ställ rosen i formarna. Sätt in i ugn i 225°, ca 30 minuter till fin färg.
  • Ställ in tomaterna på ett ugnsfat mot slutet i ca 15 minuter.
  • Blanda bea och tryffelolja.
  • Blanda alla ingredienser till den bruna såsen i en kastrull. Vispa och värm under omrörning tills den tjocknat. Sjud ca 5 minuter.
  • Skiva köttet och stek i smör, några minuter per sida till fin färg och en innertemperatur på 60 grader för rosa kött.
  • Tag upp filen och häll lite vatten i stekpannan. Ta tillvara skyn och och häll den i såsen. Blanda och värm såsen.
  • Ta potatisrosorna ur formarna och servera dem till köttet med de två såserna, tomaterna och kokta gröna bönor
Recept: inspirerat av Eva Boström