Saftiga julkryddade revbevsspjäll

Med lite planering får du Riktigt god julsmak på revbensspjällen. Såserna kan förberedas i förväg så går det fort och smidigt att få revbenen klara lagom till serveringen. BBQsås ger karaktär och apelsinjuice, honung och ingefära ger smak av julens goda.

Ingredienser (6-10 personer):

  • 1,5 kg tjocka revbensspjäll
  • 1,5 tsk salt
  • 2 dl BBQsås
  • 1 dl julglaze

Julglaze

  • 2 msk rapsolja
  • 2 msk koncentrerad apelsinjuice
  • 2 msk flytande honung
  • 3 tsk mald ingefära

BBQsås

  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 dl ketchup
  • 4 msk råsocker
  • 2 msk rödvinsvinäger
  • 2 msk glutenfri japansk soja
  • 1 msk dijonsenap
  • 2 msk mald ingefära
  • 4 cl rökig whisky tex Ardbeg
  • 1 krm cayennepeppar

Gör så här:

Börja med BBQsåsen. De blir bättre om de får mogna över natten.

  1. Skala och riv vitlöken.
  2. Blanda vitlöken med alla ingredienser i en kastrull.
  3. Koka sakta ca 25 minuter.
  4. Smaksätt med peppar.

Gör glazen. De blir bättre om de får mogna över natten.

  1. Rör samman olja, apelsinjuice, honung och ingefära till en glaze.

Dags att tillreda revbenen. Tag fram dem ur kylen och lägg i ugnsform så de får tempereras och lufta. Ett par timmar skdar inte. Cirka två timmar innan servering ska spjällen in i ugnen. Behöver du ugnen till mer så kan du baka spjälle och låta dem vila innan du steker av dem med glazen precis innan serveringen.

  1. Värm ugnen till 150 grader. Dela eventuellt spjällen i mindre bitar genom att skära mellan revbenen. Större bitar bevarar saftigheten. Salta och lägg i ugnstålig form.
  2. Häll över barbecuesåsen. Se till att de får sås runt om och tillaga i mitten av ugnen ca 1 timme tills de har en temperatur på 65-70 grader.
  3. Pensla revbensspjällen runt om med flazen och stek i ytterligare 30 minuter i mitten av ugnen.