Med lite planering får du Riktigt god julsmak på revbensspjällen. Såserna kan förberedas i förväg så går det fort och smidigt att få revbenen klara lagom till serveringen. BBQsås ger karaktär och apelsinjuice, honung och ingefära ger smak av julens goda.
Ingredienser (6-10 personer):
Julglaze
- 2 msk rapsolja
- 2 msk koncentrerad apelsinjuice
- 2 msk flytande honung
- 3 tsk mald ingefära
- 2 vitlöksklyftor
- 2 dl ketchup
- 4 msk råsocker
- 2 msk rödvinsvinäger
- 2 msk glutenfri japansk soja
- 1 msk dijonsenap
- 2 msk mald ingefära
- 4 cl rökig whisky tex Ardbeg
- 1 krm cayennepeppar
Gör så här:
Börja med BBQsåsen. De blir bättre om de får mogna över natten.
- Skala och riv vitlöken.
- Blanda vitlöken med alla ingredienser i en kastrull.
- Koka sakta ca 25 minuter.
- Smaksätt med peppar.
Gör glazen. De blir bättre om de får mogna över natten.
- Rör samman olja, apelsinjuice, honung och ingefära till en glaze.
Dags att tillreda revbenen. Tag fram dem ur kylen och lägg i ugnsform så de får tempereras och lufta. Ett par timmar skdar inte. Cirka två timmar innan servering ska spjällen in i ugnen. Behöver du ugnen till mer så kan du baka spjälle och låta dem vila innan du steker av dem med glazen precis innan serveringen.
- Värm ugnen till 150 grader. Dela eventuellt spjällen i mindre bitar genom att skära mellan revbenen. Större bitar bevarar saftigheten. Salta och lägg i ugnstålig form.
- Häll över barbecuesåsen. Se till att de får sås runt om och tillaga i mitten av ugnen ca 1 timme tills de har en temperatur på 65-70 grader.
- Pensla revbensspjällen runt om med flazen och stek i ytterligare 30 minuter i mitten av ugnen.