Nattjästa Dinkelfrallor

 Ingredienser 10 – 12 frallor

  • 5 g jäst (ett litet hörn)
  • 400 g/ 4 dl kallt vatten
  • 500 g siktat dinkel (8½ dl) 1
  • 0 g honung (1/2 matsked)
  • 10 g salt (1½ tsk)
  • Variationer : brödkryddor, riven morot, rivet äpple eller tillsätt nötter. En del av mjölet kan ersätts med fullkornsdinkel, 2 dl brukar bli bra.

Kvällen innan:

  1. Lös jästen i honungen. Tillsätt salt, kryddor, vatten och sist mjölet.
  2. Blanda väl men knåda ej.
  3. Låt jäsa övertäckt i rumstemperatur eller i kylskåpet över natten 8–10 timmar. 3

På morgonen:

  1. sätt ugnen på 275°.
  2. Skrapa ur degen på mjölad bänk.
  3. Dela degen i jämnstora bitar med degskrapa och lägg på plåt med bakplåtspapper på.
  4. Sätt in plåten mitt i ugnen och spray med vatten eller ställ in en skål med kallt vatten längst ned.
  5. sänk värmen till 225 °
  6. Grädda 15 – 20 minuter tills frallorna fått fin färg. Öppna ugnsluckan en eller två gånger för att släppa ut ånga.
  7. Låt frallorna svalna på galler under duk.