En riktigt god vegetarisk pizza om man håller med om att getost är en grönsak. Nåja, det är ju bara förädlat gräs.
Vetemjölet kan uteslutas eller ersättas med tex fiberhusk för att få en glutenfri pizza.
Botten
- 400 g Blomkål
- 2 st Ägg
- salt efter smak
- svartpeppar
- 0,5-1 dl vetemjöl
Topping
- 1 st Gul lök
- 2 st Vitlöksklyfta
- 1 burkKronärtskockshjärtan
- 100 g Chevre
- 4 st Färska fikon
- 1 näve Valnötter
- 1 tsk Honung
- Spenat
- Riven ost
Gör så här
- Sätt ugnen på 200 grader, blomkålen till fint mjöl. Låt den rinna av.
- Pressa ut så mycket vätska du bara kan ur blomkålen.
- Blanda samman blomkålen med alla övriga ingredienser för pizzabotten. Ttillsätt lite mjöl eller fiberhusk beroende på hur mycket vätska du lyckats pressa ur blomkålen. Smeten ska vara fuktig men inte vattning. Om du tänkt ha ost på din pizza kan du riva ner ca 1/2-1 dl av valfri ost i smeten vilket kommer hjälpa botten att hålla ihop riktig bra.
- Lägg ett bakplåtspapper i en plåt och forma din pizzabotten. Se till att du trycker ut smeten ordentligt så du får en tunn och fin botten.
- Grädda i ugnen i ca 15 minuter till du ser att botten börjar få lite färg och börjat stanna.
- Förbereda pålägg genom att skiva upp fikon och chévre.
- Hacka upp lök och vitlök och stek till det blir mjukt.
- Mixa lök, vitlök och kronärtskockorna i en matberedare till det får en slät och krämig konsistens.
- Bred lök- och kronärtskockskrämen över pizzabotten och dekorera sedan pizzan med fikon, chévre och riven ost.
- Grädda pizzan i ugnen i 10-15 minuter så osten smälter och blir gyllenbrun.
- Ta ut pizzan och låt den svalna i några minuter.
- Ringla över lite honung och strö över spenat innan du serverar.
