Ingredienser
- 600 g oxfilé
- 2 msk smör
Potatisrosor
- 1 kilo potatis av fast sort
- 3 msk smör
- 3 msk rapsolja
- 1 tsk salt
- 1 tsk paprikapulver
- 1 krm grovmald svartpeppar
- 250 g små tomater
Tryffelbea
- ½ msk tryffelolja
- 200 g bearnaisesås
Sås
- 2 dl sky och vatten
- 2 dl crème fraîche eller grädde
- 2 msk kalvfond
- 2 msk vetemjöl
- 1 tsk dijonsenap
- 1 msk kinesisk soja
- ½ tsk salt
- 2 krm grovmald svartpeppar
Tillbehör
kokta haricots verts, gröna bönor
Gör så här
- Ta en muffinsplåt med små formar och pensla formen med smält smör. Skala och skiva potatisen i tunna skivor, gärna i en matberedare. Lägg alla hela skivor i en skål. Blanda med olja, salt, paprika och peppar.
- Lägg ut skivorna i ca 30 cm lång rad lite omlott och rulla ihop dem till en ros. Ställ rosen i formarna. Sätt in i ugn i 225°, ca 30 minuter till fin färg.
- Ställ in tomaterna på ett ugnsfat mot slutet i ca 15 minuter.
- Blanda bea och tryffelolja.
- Blanda alla ingredienser till den bruna såsen i en kastrull. Vispa och värm under omrörning tills den tjocknat. Sjud ca 5 minuter.
- Skiva köttet och stek i smör, några minuter per sida till fin färg och en innertemperatur på 60 grader för rosa kött.
- Tag upp filen och häll lite vatten i stekpannan. Ta tillvara skyn och och häll den i såsen. Blanda och värm såsen.
- Ta potatisrosorna ur formarna och servera dem till köttet med de två såserna, tomaterna och kokta gröna bönor
Recept: inspirerat av Eva Boström