Läcker vinbärspaj med kolafyllning (8-10 personer)

Botten

  • 150 gram smält smör
  • 1 dl strösocker
  • 3 dl vetemjöl
  • 1,5 dl havregryn
  • 1 tsk vaniljsocker

Fyllning

  • 100 gram smör
  • 2 dl vispgrädde
  • 0,5 msk vaniljsocker
  • 4 msk strösocker
  • 4 msk ljus sirap
  • 1 dl turkisk yoghurt
  • Vinbär till topping – ca 3 dl repade bär

Gör såhär;

Sätt ugnen på 200 grader. Smält smöret och blanda de torra ingredienserna i en bunke. Tillsätt smöret och blanda till en deg. Tryck ut denna i en springform. Ställ i kylen ca 30 minuter, och grädda därefter bottnen mitt i ugnen i ca 12-15 minuter. Den ska få fin, gyllenbrun färg. (jag hade dock min botten i kylen flera timmar eftersom att jag förberedde lite på förmiddagen). Låt bottnen svalna helt innan du fyller den.

Koka ihop kolasåsen. Blanda alla ingredienser till fyllningen (allt UTOM yoghurten) i en kastrull och låt koka upp under omrörning. Sänk till medelvärme och låt koka i ca 15 minuter. Rör om då och då så att kolasåsen inte bränns. Den ska tjockna men inte bli tjock som kola. Tänk på att såsen tjocknar lite när den svalnat. Låt kolasåsen svalna helt.

Vid montering blandar du ner 1 dl turkisk yoghurt i kolasåsen. Fyll skalet med såsen och toppa med vinbär. Servera med en klick grädde och njut!