Supergod paj. Rågmjölet ger en god stuns till pajen. Var försiktig med saltet.
Pajskal:
- 160g vetemjöl
- 80g rågmjöl
- 125g smör
- 1/2 tsk salt, var försiktig så det inte blir för mycket.
- 1 tsk ättika (12%)
- 1 msk vatten
Fyllning:
- 250g blomkål
- 1/2 zuchini
- 1 dm purjolök
- 2-3 vitlöksklyftor
- Basilika & olivolja
- salt, peppar,
- chiliflakes
- 175g babyplommontomater
- 250g mozzarella (2 paket)
- färsk basilika till dekoration
Stanning:
- 3 ägg
- 2 dl grädde
- salt, peppar
Gör så här
- Väg upp och blanda vetemjöl, rågmjöl, salt, ättika, vatten och smör i en bunke. Kör i matberedare till en smulig massa. Kör pulserande till degen binder. Platta ut degen i pajformen så kanten får lite överhäng. Nagga botten med en gaffel.
- Ställ in pajformen i kylen. Värm ugnen till 200°C på över- och undervärme och förgrädda pajskalet i 10 minuter.
- Medan degen står i kylen och sedan förgräddas förbereder du fyllningen
- Hacka purjolök och vitlöksklyftorna
- Skiva zucchinin till cirka 8 mm tjocka skivor. Ta fryst blomkål eller färska buketter.
- Lägg allt i stekpanna. Värm med olja i en stekpannan och stek på svag till medelvärme tills allt får fin yta.
- Halvera tomaterna. Fördela fyllningen i det förgräddade pajskalet. Riv mozzarellan och fördela ut i pajen.
- Vispa ihop ägg och grädde med salt och peppar. Slå stanningen över och grädda pajen på över- och undervärme i 200°C i 30 minuter. Dekorera med färsk basilika.
- Hacka ihop en blandsallad.