Ingredienser:
- 2-3 auberginer, ca 500-600 gram
- 4 vitlöksklyftor
- 0,5 dl olivolja
- saften av 2 citroner (valfritt)
- 3 msk tahini sesampasta (valfritt)
- 0,5 tsk salt
- 2 krm vitpeppar
- 1 tsk socker
- Hackad bladpersilja, olivolja, paprikapulver, färsk mynta eller granatäppelkärnor till dekoration
Tillagning:
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Dela auberginerna och baka dem med skalet nedåt i en ugnsform i ca 40 minuter. Du kan också baka dem hela. Stick då hål i skalet med en gaffel och baka dem ca en timme. Innanmätet på auberginen blir mjukt av bakningen och mosas sedan.
- Skala vitlöksklyftorna och lägg dem tillsammans med auberginerna de sista tio minuterna så att de också rostas mjuka (valfritt – de kan också pressas i senare men blir godare av att rostas).
- Ta ut och låt auberginerna svalna något.
- Skrapa ur innandömet av auberginerna inkl. snittytan men skala av det svarta skalet. Man kan liksom riva av det försiktigt.
- Lägg innanmätet samt rostad vitlök i en skål och hacka samt mosa för hand eller mixa med en matberedare eller stavmixer.
- Rör i olivolja, citronsaft, tahini sesampasta samt salt och vitpeppar. Smaka av.
- Lägg upp aubergineröran i en skål eller fat och strö ev. över hackad persilja, några msk olivolja, paprikapulver, färsk mynta eller/eller granatäppelkärnor som garnering.
Aubergineröra kan serveras som pålägg till ex. pitabröd, som tillbehör och röra till likt sås till grillat och på buffé.