Aubergineröra – Baba ghanoush

Ingredienser:

  • 2-3 auberginer, ca 500-600 gram
  • 4 vitlöksklyftor
  • 0,5 dl olivolja
  • saften av 2 citroner (valfritt)
  • 3 msk tahini sesampasta (valfritt)
  • 0,5 tsk salt
  • 2 krm vitpeppar
  • 1 tsk socker
  • Hackad bladpersilja, olivolja, paprikapulver, färsk mynta eller granatäppelkärnor till dekoration

Tillagning:

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Dela auberginerna och baka dem med skalet nedåt i en ugnsform i ca 40 minuter. Du kan också baka dem hela. Stick då hål i skalet med en gaffel och baka dem ca en timme. Innanmätet på auberginen blir mjukt av bakningen och mosas sedan.
  3. Skala vitlöksklyftorna och lägg dem tillsammans med auberginerna de sista tio minuterna så att de också rostas mjuka (valfritt – de kan också pressas i senare men blir godare av att rostas).
  4. Ta ut och låt auberginerna svalna något.
  5. Skrapa ur innandömet av auberginerna inkl. snittytan men skala av det svarta skalet. Man kan liksom riva av det försiktigt.
  6. Lägg innanmätet samt rostad vitlök i en skål och hacka samt mosa för hand eller mixa med en matberedare eller stavmixer.
  7. Rör i olivolja, citronsaft, tahini sesampasta samt salt och vitpeppar. Smaka av.
  8. Lägg upp aubergineröran i en skål eller fat och strö ev. över hackad persilja, några msk olivolja, paprikapulver, färsk mynta eller/eller granatäppelkärnor som garnering.

Aubergineröra kan serveras som pålägg till ex. pitabröd, som tillbehör och röra till likt sås till grillat och på buffé.