Filé under Italienskt täcke i ugn.

Fläskfilé i ugn

  • 1 tsk salt
  • 2 msksmör
  • 2 krm peppar
  • 500 g fläskfilé

Denna goda filé kan förberedas och ställas in i ugnen när förrätten serveras.

Gör så här.

Sätt ugnen på 225°. Putsa filén från fett och senor. Bryn den till vacker brun färg i en stekpanna med smör. Salta och peppra. Tag upp filén och lägg den på en skärbräda. Vill man förbereda rätten kan man lägga filén i en form och villa.

Häll vattnet i stekpannan och sila det ner i en kastrull.

Skär mozzarellan i små fyrkanter. Plocka bladen av nästan hela basilikakrukan. Hacka dem och valnötskärnorna. Skär paprikan i småbitar. Skala och hacka vitlöken. Blanda samman ingredienserna till täcket. Tillsätt salt och peppar.

Skär filén i cm-stora skivor och lägg dem omlott i en rad på ett ugnssäkert fat. Bred täcket längs med hela filén. Försök att lägga allt ovanpå köttet. Hit går att förbereda innan5. Ställ in fatet i ugnen ca 15 min tills osten smält och valnötterna är rostade utan att de blivit brända.

Koka upp skyn och fonden i kastrullen. Blanda redning och crème fraîche. Vispa ner det i skyn. Låt såsen sjuda några minuter och smaka av med soja och peppar.

Gör en sallad på til exempel körsbärstomater, machesallad och oliver. Ringla över olivolja vid serveringen.Servera ugnsstekta potatisklyftor, haricots verts och sallad.Potatisen kan bytas mot brynt brysselkol eler andra grönsaker.Servera gärna Ripasso

Tillbehör

  • haricots verts
  • sallad
  • potatisklyftor

Italienskt täcke

  • 1 krm salt
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 0,5 krm peppar
  • 1 st basilika, kruka
  • 50 g paprika, grillad, färdig på burk25 gvalnötskärnor
  • 0,5-1 pkt mozzarella, (à 125 g)

Sås

  • 1 krm svartpeppar
  • 1 dl crème fraîche
  • 2 msk kalvfond, konc
  • 1 tsk soja
  • 1 msk maizenaredning, ljus
  • 3 dlsky + vatten