Helstekt rotselleri är underbart gott som den är. Här blir det sparris och hasselnötter som får göra den sällskap på talltiken
Ingredienser
- 1 st rotselleri
- 1 dl hasselnötter
- Ca 5 grön sparris per person
- 50 g smör
- 2 msk soja
- rädisor
Tillagning
Sätt ugnen på 100 grader.
Skrubba rotsellerin men låt skalet vara kvar. Lägg rotsellerin i en ugnsfast form med lock och massera ett tunt lager med olja och salta lätt. Ställ in i ugnen tills sellerin har en innertemperatur på 98 grader, ca 8 timmar. Temperaturen är viktig så sötman kommer fram
När sellerin närmar sig klar gör du resten i en hast.
Grovhacka hasselnötterna och rosta i torr stekpanna till de får lite färg.
ta ur nötterna ur pannan smält lite smör och olja i pannan och stek sparrisen tills den är mjuk och fått finfärg.
Skira under tiden smör i en kastrull till det får en gyllenbrun färg. smaka av med 2 msk japansk soja.
Dela rotsellerin i delar eller grova skivor och lägg upp på tallrikar. Lägg upp sparris, några matskedar brynt smör, toppa med hasselnötter och skivad rädisa.
Ät och njut