Krämig broccoligratäng med skinka

  • 2 stånd broccoli + 2 extra broccolistockar
  • 1/2 röd paprika
  • ca 10 cm purjolök
  • ca 200 g strimlad skinka
  • lite chiliflingor
  • 1 burk creme fraiche med vårlök, vitlök och svartpeppar. (2 dl)
  • 3 dl grädde
  • 2 dl creme fraiche
  • salt, grovmalen svartpeppar, vitlökspulver
  • lite riven ost
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Dela broccolin i små buketter och skär stockarna i tunna skivor.
3. Förväll broccolin och låt den sedan rinna av i durkslag.
4.  Strimla purjon och skär paprikan i små bitar och fräs i smör i stekpanna.
5. Fräs därefter upp den strimlade skinkan några minuter och blanda ner
    purjo/paprikafräset. Strö över lite chiliflingor.
6. Fördela hälften av den förvällda broccolin i en stor ugnsäker form,
    bred ut skink/lök/paprikafräset ovanpå och täck med resten av broccolin.
7. Blanda creme fraiche och grädde i en kastrull och koka upp såsen.
    Smaka av med salt, grovmalen svartpeppar och vitlökspulver.
8. Häll såsen över broccolin och toppa med lite riven ost.
9. Gratinera i 200 grader i ca 30 minuter.