Honungs- och pepparglaserad stek med rostade rotfrukter och morotsdipp

En mycket god rätt som kan serveras både varm och kall om det blir rester

Ingredienser

Steken

  • 600 g Naturbeteskött eller annan fin stek
  • 1½ msk svartpeppar
  • 1 msk anisfrö eller fänkålsfrön
  • 1 msk timjan eller en näve färsk timjan
  • ½ dl honung
  • 1 dl soya
  • 1 dl rapsolja, neutral
  • 1 msk ingefära, färsk, riven
  • 1 msk sesamfrön
  • 1 dl syltlök

Rostade rotfrukter

Förslag på rotsaksblandning. Annars tar man det som finns i skafferiet.

  • 3 st morötter, skrubbade
  • 3 st palsternackor, skrubbade
  • 6 st potatisar, små, skrubbade
  • 2 st gula lökar, små, skalade
  • 3 st vitlöksklyftor, skalade hela
  • 2 msk timjan, torkad
  • timjan, färsk
  • flingsalt
  • rapsolja, kallpressad

Morot, lime och ingefärsröra

  • 4 st morötter, skalade och mjukkokta
  • 1 dl yoghurt naturell, avrunnen
  • 1 st citronelle lime, finrivet skal
  • 1 msk ingefära, färsk, finriven
  • 1 tsk vitlök, pressad

Gör så här

Steken

Blanda honung, soya, ingefära och olja. Mixa svartpeppar, anisfrö och timjan i en kryddmixer.

Pensla köttet med 1/3 del av marinaden. Strö på kryddblandningen i ett jämt lager.

Sätt i en stektermometer och stek köttet i ugnen på 150°C i ca 1 ½ tim. Eller till en innertemperatur av 56°C.

Pensla köttet med marinaden minst 2 gånger under stektiden.

Låt svalna om steken inte ska serveras direkt. Skiva köttet i en skärmaskin och lägg på ugnsplåt. Pensla eller häll på mer marinad. Täck köttet med folie och värm strax innan servering. Strö på sesamfrön och hackad syltlök vid serveringen.

Rostade rotfrukter

Dela rotfrukterna och löken i grova bitar. Lägg alla ingredienser utom den färska timjanen på en oljad ugnsplåt och rosta i ugnen på 200°C och varmluftsläge i ca 15 -45 min beroende på rotsaker. . Strö på flingsalt och färsk timjan vid servering.

Morot-, lime- och ingefärsröra

Mixa alla ingredienser i en matberedare. Smaka av med salt och peppar.

Serveras med sallad och ett glas vin.