Auberginegratäng

Enkel gratäng med tomatsalsa

Ingredienser för ca 4-6 portioner

  • 3 auberginer
  • 1 dl olivolja
  • Salt
  • Peppar
  • 1 riven mozzarella
  • Ca 2 dl riven parmesanost
  • 125 g cocktailtomater

Sås:

  • 1 stor gul lök
  • 1/2 dl olivolja
  • 1 msk tomatpuré
  • 2 förpackningar krossade tomater
  • Finhackad basilika
  • Salt
  • Socker
  • Peppar

Till servering

  • Parmesan
  • Svartpeppar
  • Basilika

Tillredning

  • Gör såsen så den får koka 30-40 minuter.
  • Skala och hacka löken fint. Fräs löken i olja i ca tre minuter.
  • Blanda i tomatpuré och fräs någon minut.
  • Blanda i krossade tomater och koka i ca 25 minuter.
  • Skär auberginerna i cm tjocka skivor. Gärna på längden.
  • Pensla med olivolja och stek några minuter på varje sida. Detta kan göras i stekpanna eller i långpanna i ugnen.
  • Salta och peppra.
  • Sätt ugnen på 175 grader
  • Smaka av såsen med salt, socker och peppar. Eventuellt kan det behövas lite vinäger för syrareglering.
  • Varva sås, aubergin och mozzarella och parmesan. Avsluta med ost.
  • Lägg cocktailtomaterna runt om.
  • Gratinera mitt i ugnen i ca 45 minuter.
  • Låt gärna gratängen vila innan servering.

Servera med parmesan , svartpeppar och en grönsallad med mycket kalamonoliver.